Nicolaes Maesstraat 2 / Unit 106, 1506 LB Zaandam T. 075-622 65 22

De Juliana van Stolbergschool: meisjesvakschool met vijver (1957)

De Juliana van Stolbergschool was de nieuwe meisjesvakschool nabij de Hoornselijn. De school werd op woensdag 24 april 1957 geopend door mevrouw A.N. Thomassen-Lind, de vrouw van burgemeester W. Thomassen. Aan de muur in de Marijkezaal kwam een muur/wandschildering met een compositie van bloemmotieven. De leerlingen van de meisjesvakschool hadden mede hun keuze bepaald voor het ontwerp. Destijds toonde de heer Elffers twee ontwerpen, bekend geworden als "bloemen" en "vogels". 18 januari 1957 deelde de ontwerper mee dat het "bloemen" werden. Het muurvlak is 3 x 10 mtr. Het werd opgezet met houtskool en daarna ingevuld met synthetische matte lak. Namens de leerlingen zouden Elly van den Oever en Bep van Burger aan de directrice mejuffrouw Noteboom geschenken aanbieden. Op 25 april 1957 kwam H.M. Koningin Juliana op werkbezoek in Zaandam en bracht ook een bezoek aan de Juliana van Stolbergschool. De school is vernoemd naar de vrouw die in onze geschiedenis voortleeft als "ons aller vrouwe moeder", en genoemd naar de peetmoeder van Koningin Juliana.

Beeld "Twee Meisjes" bij de Juliana van Stolbergschool

Beeld "Twee Meisjes" van beeldhouwer en ontwerper Paul Koning (1957) in beton.
Nijvere meisjes, in ijle belijning, opgeschoten bakvissen, op de uitkijk, voor de juiste partij.
De langgerekte meisjesfiguren van Paul Koning, evenals Hund een Bronneriaan, kennen een abstraherende stilering die herinnert aan Ossip Zadkine's "Verwoeste Stad" te Rotterdam.
Koning was op de toonaangevende expositie "Sonsbeek 49" onder andere vertegenwoordigd met twee betonnen sculpturen en een ontwerp voor een anti-oorlogsmonument.

Wie was Juliana van Stolberg?

Juliana gravin van Stolberg en Wernigerode (geb. 15-2-1506, gest. 18-6-1580) was de moeder  van prins Willem van Oranje en daarmee stammoeder van het huis van Oranje.

De vruchtbaarheid van Juliana van Stolberg en die van haar nazaten waren van een bijna legendarische omvang: zelf kreeg ze zeventien kinderen, bij haar overlijden in 1580 had zij 160 klein- en achterkleinkinderen, en alle Europese vorstenhuizen kunnen haar tot een van hun voormoeders rekenen. Toch dankt zij haar bekendheid vooral aan het feit dat ze de moeder was van Willem van Oranje (1533-1584), de oudste zoon uit haar tweede huwelijk en daarmee stammoeder van het huis van Oranje-Nassau. In 1884 schreef Eduard Jacobs, archivaris van Dillenburg, een zeer uitvoerige studie over deze "Ahnfrau"van het huis van Oranje-Nassau. Sindsdien werden in Nederland ook scholen, straten en parken naar haar genoemd.

In 1929 kreeg Juliana van Stolberg een standbeeld in Den Haag. Volgens de historica staat zij symbool voor het verheven moederschap; zij had inmmers haar kinderen geleerd om "het Eeuwige" hoger te achten dan het tijdelijke, en daarmee als moeder grote offers gebracht.

"Voorwaar, het zijn ernstige waarheden, die Juliana van Stolberg, hoog op haar voetstuk, de Nederlandse vrouwen predikt in deze tijd, waarin, onder het mom van moederliefde en vredesidealen, laffe zelfzucht hoogtij viert" (J.Naber/Haagsch maandblad 12/1929).

Tweets by @BedrijvigeBij

Ons Aanbod

Contactgegevens:

Business Center BedrijvigeBij

Nicolaes Maesstraat 2 / Unit 106, 1506 LB Zaandam
075-622 65 22

Flexibel op maat verhuren van kantoor- en bedrijfsruimten

Business Center BedrijvigeBij ©   All right reserved
TOP